© 2013  |  PRIVACY POLICY

Tomatensoep met sterren van bladerdeeg

 

Ingrediënten voor 4 personen

ca. 60 g gedroogde tomaten

800 g hele tomaten uit blik

60 ml extra vergine olijfolie

1 el verse tijm

1 el fijngehakte knoflook

1 wortel, in blokjes

1 kleine rode ui, in ringen

zout en versgemalen zwarte peper

2 el honing

1 liter groentebouillon

15 g (of een bosje) fijngehakte verse peterselie

2,5 dl slagroom of creme fraiche

 

Bereiding: Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de gedroogde tomaten in een vuurvaste kom en schenk er 5 dl kokendheet water op. Zet weg.

Laat de tomaten uit blik uitlekken en bewaar het vocht. Snijd doormidden en doe in een diepe braadslede; besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi naar wens met de tijm. Rooster circa 30 minuten, tot de tomaten droog en lichtbruin zijn; keer ee- of tweemaal.

Giet als de tomaten klaar zijn, de gedroogde tomaten af en schenk hun kookvocht in de braadslede. Schraap met een pollepel de aanbaksels los en maak de geroosterde tomaten stuk. Hak de gedroogde tomaten en doe ze in de braadslede.

Verhit de rest van de olie in een soeppan of diepe koekenpan op matig vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut. Voeg dan de ui en de wortel toe en bak circa 3 minuten, tot het vocht vrijkomt. Bestrooi met zout en peper, voeg de honing toe en roer door tot de honing smelt.

Voeg het bewaarde vocht uit blik toe en blijf circa 5 minuten roeren, tot het vocht uitdroogt en donker wordt. Roer de bouillon en de inhoud van de braadslede erdoor. Zet het vuur hoog en breng de soep aan de kook. Zet het vuur daarna laag en laat nog een kwartiertje sudderen.

Serveer de soep met bladerdeegsterren: steek de sterren met koekstekers uit kant-en-klare plakjes bladerdeeg (diepvries). Bestrooi met oude geraspte kaas en bak 10 minuten in de oven op 200 graden, tot ze goudbruin zijn. Leg ze op het allerlaatste moment op de soep.

Voeg een handje peterselie en de slagroom of crème fraiche toe en pureer met de staafmixer en serveer direct..